Directe Toegankelijkheid

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

Sinds 2012 bestaat de “Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie”. Wat betekent dat voor u?
U heeft sindsdien géén verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het hoeft in principe niet meer. Dat heeft voordelen. Zo komt u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht. Zodat u weer ‘direct’ kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts dan ook blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Werkwijze

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde “screening” uit. Dit betekent dat hij eerst vaststelt of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent en of hij iets voor u kan betekenen. Zo niet, dan kan hij u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts.

Wanneer u wel behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan kan hij, of één van zijn collega’s, in overleg met u aan de slag. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe sneller u behandeld kunt worden, hoe sneller u herstelt.

De “screening” door de fysiotherapeut wordt door de meeste verzekeraars gerekend als een normale zitting fysiotherapie en wordt dus van uw totaal aantal vergoede behandelingen ingehouden. Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen niet vergoed vanuit de Basisverzekering, u heeft dus een aanvullende verzekering nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.