
Wat is musculoskeletale echografie ?
Echografie is een onderzoeksvorm met ultrageluidsgolven, deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Het is een manier om de inwendige structuren zichtbaar te maken. Bij een echografie worden de geluidsgolven opgewekt door een transducer. Deze transducer wordt op uw huid geplaatst en zendt de geluidsgolven het lichaam in. De structuren in uw lichaam (spieren, pezen, bloedvaten, bot etc.) weerkaatsen deze geluidsgolven allemaal op hun eigen manier. De transducer vangt deze weerkaatsingen weer op waarna het echoapparaat hier een beeld van kan samenstellen. Zo kan gezien worden of er bijvoorbeeld scheurtjes, ontstekingen of andere beschadigingen aan het weefsel zijn.
Echografie is een zeer veilig en risicoloos onderzoek. Het kan met name gebruikt worden om spieren, pezen en slijmbeurzen te beoordelen, maar ook het kapsel, de banden en zelfs het kraakbeen en de botlijnen van gewrichten kunnen in beeld gebracht worden.

Hoe verloopt het onderzoek?
Voor het uitvoeren van een echografie zijn geen bijzondere voorbereidingen noodzakelijk. U moet er enkel rekening mee houden dat het te scannen gebied ontbloot moet worden, aangezien er direct op de huid gescand moet worden. De duur van de echografie is afhankelijk van de grootte van het te scannen gebied en zal gemiddeld tussen de 30 tot 60 minuten liggen. De echografie zal echter altijd gecombineerd worden met een anamnese (vraaggesprek over uw klachten) en een fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek. De reden hiervoor is dat de bevindingen op het echobeeld altijd gezien moeten worden in relatie tot het klachtenbeeld en bevindingen uit lichamelijk onderzoek. Het komt namelijk veelvuldig voor dat er op beeldvormend onderzoek (zowel echo, röntgenfoto’s als MRI) afwijkingen gevonden worden waar mensen in het dagelijks leven helemaal geen hinder van ondervinden.
Wat kan echografie voor u betekenen?
Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat worden veroorzaakt door tijdelijke afwijkingen in spieren, pezen en kapsels. De directe oorzaak van uw klachten kan niet altijd door alleen een anamnese en lichamelijk onderzoek achterhaald worden. Soms is het voor het instellen van het juiste behandelplan beter dat de exacte lokalisatie, grootte en omvang van het probleem waargenomen kan worden. Daarnaast kan er met echografie een dynamisch beeld gemaakt worden, zo kan er precies gezien worden wat er tijdens het bewegen met een structuur gebeurd.
Bij welke klachten kan echografie ingezet worden?
echografie wordt het meest ingezet bij de volgende klachten:
- Schouderklachten
- Knieklachten
- Polsklachten
- Enkelklachten
- Achillespeesklachten
- Hielspoor / faciitis plantaris
- Tennis/Golf elleboog
- Peesklachten elders in het lichaam
- Spierscheuring
- Trauma’s waarbij een vermoeden is van kapsel of bandletsel