Fysiotherapie bij COPD en Astma

COPD

COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. U heeft minder zuurstof en ademhalen is moeilijker. Hierdoor kunt u minder energie hebben. Normale dagelijkse bezigheden zoals traplopen, boodschappen doen of wassen en aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

In nederland hebben ongeveer 600.000 mensen COPD. COPD komt op de zesde plaats van ziektes welke de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is longschade door COPD wereldwijd doodsoorzaak nummer 3. COPD komt meestal pas voor op latere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte eerder.

Fysiotherapie bij COPD

Onze collega Mirjam Blezer heeft de opleiding fysiotherapie bij COPD en Astma afgerond en kan deze patiënten goed begeleiden bij hun klachten en beperkingen. Ze is aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Chronisch ZorgNet is een landelijk kwaliteitsnetwerk van ruim 3500 eerstelijns zorgverleners (fysiotherapeuten, oefentherapeuten en diëtisten), die gespecialiseerd zijn in de behandeling van patiënten met niet-overdraagbare chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longaandoeningen en osteoporose.  Chronisch ZorgNet is een open netwerk. Dit betekent dat alle fysio- en oefentherapeuten en diëtisten kunnen toetreden, mits zij aan de gestelde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden op het gebied van o.a. continue scholing, dataverzameling en praktijkeisen borgen de kwaliteit van geboden zorg.

Hiernaast is ze ook aangesloten bij LEF010, een regionaal netwerk van fysiotherapeuten voor de behandeling van patiënten met een longaandoening in de regio Rotterdam.

In onze knusse, functionele oefenzaal beschikken wij over genoeg ruimte en apparatuur voor COPD patiënten om op een goede manier te kunnen bewegen en revalideren. Zo kunt u werken aan uw persoonlijke streefdoelen, zoals weer naar de supermarkt kunnen fietsen of met uw kleinkind naar de speeltuin gaan.
Belangrijke elementen in de behandeling zijn:
– verbeteren van het algehele uithoudingsvermogen en
– verbeteren van de kwaliteit van leven.
Ook wordt er aandacht besteed aan ademhalingstechnieken, spierkracht en saturatie.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Fysiotherapie voor mensen met COPD Gold 2 of hoger wordt vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Omdat de vergoeding vanuit de basisverzekering komt valt dit dus wel onder het eigen risico. Er zit wel een maximum aan het aantal vergoede behandelingen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de klasse waar u in valt.

De indeling (in 4 klasses) wordt gemaakt aan de hand van de zorgzwaarte. De criteria hebben betrekking op de ernst van de symptomen (gemeten met de MRC en CAT vragenlijst) en het aantal exacerbaties/longaanvallen.

Uw longarts of huisarts bepaalt op basis van deze criteria in welke klasse u valt. Bent u al onder behandeling dan kan ook uw fysiotherapeut de klasse bepalen. De klasse bepaalt vervolgens het maximaal aantal behandelingen dat vergoed wordt:

Klasse A: Startjaar: 5 behandelingen / Vervolgjaren: 0 behandelingen
Klasse B: Startjaar: 27 behandelingen / Vervolgjaren: 3 behandelingen
Klasse C: Startjaar: 70 behandelingen / Vervolgjaren: 52 behandelingen
Klasse D: Startjaar: 70 behandelingen / Vervolgjaren: 52 behandelingen

Een startjaar begint altijd op de datum van de eerste behandeling.
Voorbeeld: Komt u op 26 maart 2019 voor de eerste keer dan eindigt het startjaar op 25 maart 2020.

Aanvullende verzekering fysiotherapie.
In sommige gevallen kunt u, mocht dit nodig zijn, na bovenstaand aantal behandelingen gebruik maken van uw aanvullende verzekering. Of dit voor u van toepassing is kunt u met uw therapeut en verzekeraar overleggen.